Niek Michel

De rivieren spelen een belangrijke rol in het werk van fotograaf Niek Michel. Bij het fotograferen van rivieren is het Michel niet zo zeer te doen om de weergave van het rivierenlandschap zelf als thema van zijn foto’s. Eerder gaat het hem om de bijzondere sfeer, de beweging en het bijzondere licht dat rond de rivier hangt in de vroege avonduren.

Niek Michel (Zwolle 1964) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten, Arnhem en werkte als vormgever voor het theaterproductiehuis InDependance in de Gelderse hoofdstad. Daarnaast legde hij zich toe op fotografie. Hij werkt nu als freelance fotograaf en geeft fotografieworkshops, maar Michel is altijd vrij werk blijven maken en werd vooral bekend door zijn grote foto’s van bloemen. Het inzenden van werk voor de opdracht documentaire natuurfotografie van de provincie Gelderland bracht hem bij de combinatie van landschap en water in de vorm van de Rijn bij Arnhem. De opdracht kreeg Michel niet, maar het meedingen bezorgde hem wel een nieuw onderwerp; het rivierenlandschap. Na de Rijn volgden onder andere Waal, IJssel en Zwarte Water.

Michel, die gebruik maakt van een digitale camera, kiest de avondschemering uit om zijn foto’s te maken. Op die momenten is het licht naar zijn oordeel het mooist en dat kan zowel natuurlijk- of kunstlicht zijn. Hij kiest bij het fotograferen meestal voor een hoog standpunt vanaf een brug of bruggenhoofd waardoor het water het middelpunt van zijn compositie kan vormen.

Met zijn foto’s sluit Niek Michel aan bij het aloude thema in de Nederlandse schilderkunst van het rivierenlandschap. De lange sluitertijden van soms wel drie minuten stellen hem in staat het licht op een bijzondere manier vast te leggen. Dit geldt ook voor de bewegingen van het water die te zien zijn in de vorm van langgerekte donkere of lichte plekken in het wateroppervlak.

Opvallend is ook de leegte van het landschap in de vroege avonduren. Op de IJssel bij Doesburg ligt een verlaten bootje aan een steiger en trekt de grondmist bijna spookachtig over de uiterwaarden, in het Zwolle-IJsselkanaal weerspiegelt het licht van lantaarns en bedrijven in het rimpelloze water. Op een andere foto heeft het water van de Rijn grillige vormen in een strandje gemaakt. Dit maakt de foto’s van Michel meer dan een pure weergave van rivier en landschap. De grote formaten doen in een aantal gevallen eerder denken aan het werk van een schilder uit de romantische school die uit is op het weergeven van de sfeer en tijdloosheid van het rivierenlandschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *